100 rajz

szoftver, 100 db 70 x 100 cm-es tintasugaras digitális nyomat
1999, Budapest

A 100 rajz sorozat, száz 100x70 cm-es rajzból áll, talán a nyomat vagy a print helyesebb kifejezés volna. Andrási Gábor szavait idézem: "...ezek nem rajzok.". Tényleg nem azok, én egyetlen vonalat se húztam rajtuk. A rajzok anyaga nem papír és festék, hanem színtiszta szoftver. A szoftvert ábrázolják, ami létrehozta őket.

Eddig a legnagyobb számban (30 db) egyszerre az Óbudai Társaskör Galériájában voltak kiállítva a Cím nélkül c. kiállításon. Itt a rajzokat két üveglap közé szorítva a fal mellé támasztottuk. Erre azért volt szükség, hogy a rajzok ne keltsék grafikai lapok képzetét.

A rajzok geometriai alapja a Penrose-fedés. Ez a fedés kétféle rombusszal fed le egy (végtelen) síkot, úgy hogy az idomok rendje sohasem ismétlődik. A Penrose-fedés szerintem a legelegánsabb determinisztikus káosz a világon. A rajzok a Penrose-fedés rombuszaiból állnak, persze ez nem nagyon látszik, mert rombuszokat kis rajzokkal helyettesítettem. A magyarázatnak ezen a pontján sokat segít az ábra, de még többet egy számítógép, amin a szoftver fut, ami az egészet létrehozta. (A Pen nevet viselő szoftver letölthető) A kis rajzoknak közös jellemzőjük, hogy a rombuszok négy oldalát ugyanzokon a ponton érintik, ezért a rajzokból minta keletkezik, ahol az erdeti rombuszokat nagyon nehéz felismerni.

A rajzok egy nagyméretű plotter segítségével készültek, a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával.

100 rajz